Wat is een PWA? En waarom heeft mijn bedrijf dit nodig?
09 februari 2023
4 minutes
Een PWA, of een Progressive Web App, is in feite een webapplicatie maar met de functionaliteiten van een mobiele app. Met een PWA bouw je een platform dat toestel onafhankelijk is. Maar waarom een PWA? Wat zijn de voor- en nadelen? En welke argumenten zijn er om als bedrijf te kiezen voor een PWA? We zetten het even op een rijtje!
Wat is een Progressive web app?
In het verleden had je bij het bouwen van een applicatie twee keuzes: Je bouwde een webapplicatie en/of je bouwde een native app. Bij die laatste moest je dan nog eens meerdere versies gaan bouwen (bijvoorbeeld iOS en Android) als je je app beschikbaar wilde maken in meerdere app stores.
Met een Progressive web app, of kortweg PWA, is dat verleden tijd geworden. Een website die als PWA gebouwd is kan nog steeds bezocht worden via de browser, maar dankzij een extra stukje code zal de website zich op mobiele apparaten gaan gedragen als een app.
Dankzij een PWA genieten jouw mobiele bezoekers dus van een veel aangenamere ervaring. En hoe beter de gebruikerservaring, hoe positiever voor jouw conversie ratio!
De voordelen van een PWA
Progressive Web Apps bieden verschillende voordelen die de gebruikerservaring verbeteren:
Gebruiksgemak
Een PWA is veel gebruiksvriendelijker dat een native app, doordat je een PWA meteen kan gaan gebruiken. Je hoeft niet eerst naar een app store te gaan om de app te downloaden en te installeren. Je hoeft nadien ook niet je app regelmatig te updaten want dat gebeurd automatisch bij een PWA.
Razendsnel
De manier waarop een PWA gebouwd is zorgt ervoor dat alle pagina’s bij het begin van je bezoek worden ingeladen. Dit zorgt ervoor dat de snelheid toeneemt doordat de browser minder hoeft te doen tijdens het gebruik van je website. Daarnaast heeft een PWA ook amper opslagruimte nodig, wat dan weer de snelheid van je eigen mobiele toestel beïnvloedt.
Offline gebruik
De data van een PWA wordt gecached op je toestel. Hierdoor kan je de app ook blijven gebruiken wanneer je internetverbinding wegvalt. Nieuwe informatie wordt steeds op de achtergrond ingeladen waardoor je altijd de meest recente content te zien krijgt (tot het moment waarop er geen internet verbinding meer is). De data die verzameld wordt tijdens je offline gebruik wordt gesynchroniseerd van zodra je weer online bent.
SEO proof
PWA platformen zijn tegenover native apps wél SEO proof. Doordat je app webbased is kan Google je PWA steeds indexeren en zal je doelgroep dus sneller zijn weg vinden naar jouw platform.
Goedkoper
Een PWA bouwen is goedkoper. Simpelweg doordat je maar 1 codebase nodig hebt in plaats van meerdere codes voor verschillende platformen (iOs, Android, …). En doordat je maar 1 omgeving bouwt is er dus ook maar 1 omgeving om te onderhouden. En bonus winst: Met een PWA hoef je niet via de app stores te werken, waardoor je ook heel wat tijd en kosten bespaard met de regels en goedkeuringsprocessen van deze aanbieders.
Security hoog in het vaandel
Een PWA moet aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet een PWA altijd over “https” beschikken. En in tegenstelling tot een native app die op je toestel wordt geïnstalleerd, is een PWA webbased. Hierdoor botst de app tegen sommige toestelgebonden beperkingen zoals toegang tot contacten, systeeminstellingen, etc.
Een PWA is dus een interessante oplossing wanneer je volgens het mobile-first principe wil werken en jouw klanten de beste gebruikerservaring wilt bieden.
Heeft PWA beperkingen?
Zoals we hierboven al zeiden is een PWA niet op je toestel geïnstalleerd waardoor het geen toegang heeft tot bijvoorbeeld je contacten, je agenda, etc. Als de app die je wilt bouwen deze dingen wel moet kunnen, kan kiezen voor een native app of hybride app interessanter zijn.
De wereld van PWA ontwikkeling staat echter niet stil en er zijn intussen al wat API’s die de beperkingen omzeilen. Bekijk daarom goed wat de strategie is achter de app en welke doelen je wilt bereiken en bepaal op basis daarvan of je een pure native app nodig hebt.
Heeft mijn bedrijf een PWA nodig?
Uiteraard hangt het antwoord op deze vraag af van de noden van jouw bedrijf. Maar, we kunnen je wel zeggen dat wanneer je van plan bent je website te vernieuwen of wanneer er veel traffic via mobiele kanalen komt, het zeker aan te raden is om een PWA te overwegen. De mogelijkheden met een PWA zijn intussen al redelijk breed. Zo bouwden we recent voor Guardsquare een PWA. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een PWA in jouw specifieke situatie? Neem dan zeker contact op via onderstaand contact formulier.
Wil jij meer weten over Progressive Web Apps?
De mogelijkheden van PWA in jouw organisatie? We bekijken graag samen met jou wat de mogelijkheden zijn.