Technische visie over PWA’s
27 februari 2024
4
Over Progressive Web Apps (PWA’s) hebben we al enkele artikels geschreven, omdat onze developers vol lof over ze zijn. Hoog tijd dus om eens hun technische visie te horen. Waarom moet je volgens onze deskundigen investeren in een PWA? Hoe start Tailr bij het ontwikkelen van een PWA? En bovenal: zit er toekomstmuziek in PWA’s?
PWA: minder ontwikkelkosten, gelijkaardige functionaliteiten
Als we enkele jaren terug in de tijd duiken, zagen we dat alle bedrijven investeerden in een website, een iPhone app en een Android app. Deze drie verschillende onderdelen oogden telkens ongeveer hetzelfde, boden gelijkaardige functionaliteiten, maar moesten telkens apart ontwikkeld worden. Resultaat: het kostte je drie keer tijd en geld om uiteindelijk één applicatie te ontwikkelen voor drie verschillende platformen.
De laatste jaren wint daarom een alternatieve aanpak aan populariteit: de PWA. Je ontwikkelt één app die je baseert op web technologieën. Tijdens het ontwikkelen, zorg je ervoor dat je die ook vlot functioneert op mobiele platformen. Als resultaat krijg je een uniforme applicatie die op alle diverse platformen er hetzelfde uitziet en dezelfde functionaliteiten bezit. Het grote voordeel? Je moet maar één keer een ontwikkelingskost betalen.
Van een sterke webapplicatie naar een solide PWA
De werkwijze van Tailr start bij de ‘W’ van PWA: web. De experten van Tailr focussen eerst op het bouwen van een betrouwbare en flexibele webapplicatie. Dit development proces verloopt in twee onderdelen.
Enerzijds wordt de API – de backend – opgebouwd in Symfony. Dit zijn de hersenen van de applicatie: ze stellen de nodige data beschikbaar en verwerken die. Het is uiterst belangrijk dat deze laag heel betrouwbaar en doordacht werkt. Om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk fout kan lopen, wordt deze laag via geautomatiseerde testen op alle niveaus uitvoerig getest.
Anderzijds bouwen ze de front-end in open-source framework NextJS. Via dit platform beschikken onze developers over de nodige tools om de performantie te optimaliseren. Zo developen ze supersnelle statische HTML-pagina’s: doordat je ze volledig kan cachen op proxy’s en rechtstreeks in jouw browser. De pagina’s binnen de applicatie worden direct responsief opgebouwd, zodat deze goed ogen op alle formaten van schermen.
Deze combinatie van front-end en backend dienen als ideale basis om een PWA te starten. Zo is de huidige webapplicatie al geoptimaliseerd voor mobiele schermen. De app geraakt snel opgestart. Plus: de data worden betrouwbaar aangeleverd.
Wanneer deze onderdelen van je webapplicatie sterk in elkaar steken, heb je een solide basis om jouw PWA te ontwikkelen. De webapplicatie zet je eenvoudig om naar een PWA die je op jouw mobiele telefoon installeert. Let wel op: de PWA zal al prima functioneren, maar is op dat punt nog niet geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Pas vanaf deze fase bouwen onze developers gradueel aan de mobiele features, bijvoorbeeld: push notifications en toegang tot de mobiele camera van je smartphone.
Waarom kiezen voor een PWA?
De toekomst van de PWA ziet er algemeen veelbelovend uit. Zo is er de groeiende adoptie van PWA’s in de bedrijfswereld. Hun snelle laadtijden, betrouwbare prestaties en offline toegang zijn enkele voordelen waarom er steeds vaker voor een PWA wordt gekozen.
Ook de technologische vooruitgang mogen we niet uit het oog verliezen. Zowel de technologieën die PWA's mogelijk maken als webstandaarden blijven optimaliseren, waardoor ze enkel krachtiger en nuttiger worden.
Daarnaast speelt het kostenplaatje ook een grote rol. Door te focussen op een webapplicatie, bespaar je al de kosten voor het bouwen van native apps voor iPhone en Android. Plus, je kan de webapplicatie in verschillende fases online zetten. Zo faciliteer je snelle feedback van de gebruikers en kan je het platform verbeteren naar de noden van jouw klanten.
Vanaf wanneer de webapplicatie gereed is en geoptimaliseerd is voor gebruik, vorm je de web app makkelijk om naar een PWA door die configuratief te activeren. In dat stadium kruipt er waarschijnlijk nog het meeste werk in het bepalen van jouw mobiele strategie. Bijvoorbeeld: hoe krijg je jouw gebruikers zo ver om de PWA te installeren op hun startscherm?
Na de lancering van de PWA voeg je eenvoudig extra mobiele features toe. Het feit dat je een PWA makkelijk kan uitbreiden, zorgt dat het ook een budgetvriendelijke keuze is. Je hoeft er niet voor te zorgen dat vanaf dag één alle features van de PWA functioneel zijn, maar je kan die geleidelijk aan releasen.
De veelbelovende toekomst van PWA’s
Door de technologische vooruitgang, de verbeterde webstandaarden en de cross-platform compatibiliteit van PWA’s worden ze een steeds aantrekkelijker alternatief voor het ontwikkelen van native apps. Doordat mobiele browsers en PWA’s ook steeds beter functioneren op mobiele platformen – bijvoorbeeld mobiele functionaliteiten rechtstreeks aanspreken vanuit een webapplicatie – krimpt ook langzaam de nood aan native apps.
Bij Tailr beschouwen we een PWA dus niet per se als doel, maar eerder als een alternatieve output voor een applicatie die we reeds gebouwd hebben. Want door eerst te focussen op de webapplicatie, kan je nadien eenvoudig upgraden naar een PWA en gradueel mobiele functionaliteiten toevoegen.
Ben je overtuigd van de kwaliteiten van een PWA voor jouw online dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact op met onze experten. We denken graag mee na over een oplossing op maat van jouw professionele behoeften.