De mogelijkheden van PWA’s voor smartphones: een overzicht
29 januari 2024
3
Progressive Web Apps (PWA) krijgen steeds meer functionaliteiten en betere integraties op smartphones. Wat zijn de voordelen van een PWA? En tegen welke beperkingen lopen ze nog aan? Je leest het hier.
Wat zijn PWA’s?
Heel beknopt kunnen we stellen dat een PWA een type webtoepassing is om de gebruikservaring op websites te verbeteren. Een PWA biedt een aantal voordelen van een “gewone applicatie” – een native app – maar een PWA is via de webbrowser toegankelijk en vereist geen installatie op jouw smartphone.
Wil je graag meer weten over PWA’s? Lees dan zeker onze blog over “Wat is een PWA? En waarom heeft mijn bedrijf dit nodig?” In deze blog gaan we dieper in op de specifieke smartphone functionaliteiten die PWA’s bieden.
PWA’s en smartphonefunctionaliteiten: wat is er (niet) mogelijk?
Sinds 2015 zijn PWA’s een echte gamechanger in de wereld van webontwikkeling. Ondertussen kan deze hybride tussenvorm al ontzettend veel, maar er zijn toch nog een aantal functionaliteiten op jouw smartphone die PWA’s niet kunnen aansturen. Laten we eens een kijkje nemen naar de can en de no can do’s van een PWA.
De hardware mogelijkheden van PWA’s op smartphones
Tegenwoordig kunnen PWA’s al heel wat functionaliteiten van smartphones aansturen. Ze hebben – mits toestemming van de gebruiker – toegang tot:
Camera: Zo heb je de mogelijkheid om foto’s of video’s te maken tijdens het gebruik van de PWA of om barcodes te scannen.
Locatiegegevens: Zo kunnen PWA’s locatie gebaseerde diensten aanbieden.
Smartphone sensoren: PWA’s krijgen toegang tot bijvoorbeeld het kompas in jouw smartphone zodat ze beweging en oriëntatie kunnen waarnemen.
Pushberichten: Zelfs wanneer de app niet actief is, kan je pushberichten sturen naar het toestel.
Documentbeheer: Afbeeldingen en andere documenten kan je up- of downloaden via de PWA.
Offline toegang: Via een PWA is het mogelijk gegevens lokaal op te slaan, zodat die ook offline beschikbaar zijn.
De beperkingen van PWA’s tegenover native apps
Maar naast mogelijkheden zijn er uiteraard een aantal beperkingen wanneer je PWA’s vergelijkt met native apps.
Zo hebben PWA’s een beperkte diepe integratie met het besturingssysteem of de hardware op jouw smartphone. Ook is het mogelijk dat enkele hardware functies van je toestel daardoor niet meer beschikbaar zijn. Dit komt omdat niet alle browsers of toestellen dezelfde hardware ondersteuning bieden zoals ze dat wel doen bij native apps.
Voor veiligheidsredenen kunnen PWA’s ook geconfronteerd worden met toegangsbeperkingen. Die zijn er meestal ter bescherming van de gebruiker: om zijn of haar privacy en veiligheid te waarborgen.
Ten slotte is het mogelijk dat PWA’s minder goed presteren dan native apps. PWA’s draaien namelijk in een browseromgeving. Bij veeleisende taken – lees: taken die veel hardware bronnen nodig hebben – kunnen dit soort apps dus stroever taken uitvoeren.
Recente ontwikkelingen en toekomstige mogelijkheden van PWA’s
PWA’s hebben doorheen de jaren meer en meer populariteitspunten gewonnen. Steeds meer en ook steeds grotere bedrijven zetten in op dit type applicatie. Doordat ze in grotere getale aanwezig zijn op het internet, bieden ook een groeiend aantal appstores PWA-ondersteuning. Technisch gezien hoef je PWA’s niet te downloaden of te installeren, maar wanneer ze ook worden aangeboden in appstores, vergroot hun vindbaarheid op het internet.
Daarnaast profiteren PWA’s tegenwoordig van een betere browserondersteuning. Dit zorgt ervoor dat gebruikers een meer consistente gebruikservaring hebben over verscheidene platformen heen. Dit is een positieve tendens!
Met het oog op de toekomst zijn er zeker nog optimalisaties mogelijk voor PWA’s. We kijken in de eerste instantie naar toekomstige ontwikkelingen in webstandaarden om dit type apps een meer uitgebreide hardware toegang te bieden.
Op het vlak van prestaties zijn er zeker nog optimalisaties mogelijk. Ook daar kijken we naar de steeds uitbreidende mogelijkheden van webbrowsers en technologie. In de toekomst verwachten we dat PWA’s steeds vlotter zullen functioneren. Ze blijven alvast evolueren en kunnen ondertussen naadloos functioneren op de meeste besturingssystemen en apparaten. Ten slotte worden er ook heel wat inspanningen geleverd om de beveiliging van de PWA’s en dus de privacy van de gebruikers te waarborgen.
Is een PWA iets voor jou?
Laten we nog even inzoomen op de grootste voordelen van PWA’s. Ten eerste hoef je met geen app te downloaden. Dit verlaagt de drempel om dit type applicatie te gebruiken. Daarnaast is het mogelijk jouw website te gebruiken als app: je merkt geen verschil op tussen de app en de website. Doorgaans gelden er ook snelle laadtijden bij PWA’s. Via caching kunnen ze essentiële bronnen opslaan, waardoor ze zelfs bij trage wifi snel reageren. Verder is de offline functionaliteit van een PWA een absolute bonus. En – last but not least – de ontwikkelingskost van een PWA ligt lager dan die van een native app. Dit komt doordat er maar één enkele codebase ontwikkeld moet worden om de PWA te laten functioneren over diverse apparaten en besturingssystemen.
Voor kleinere bedrijven en start-ups is een PWA een geweldige manier om kostenefficiënt mobiel aanwezig te zijn op het internet. Benieuwd wat ze voor jouw onderneming kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op met onze experts voor een vrijblijvend gesprek.
De mogelijkheden van PWA’s voor smartphones: een overzicht
Meer functionaliteiten en betere integraties